La Gran Cartaixa 3
0 (0)

Clica per qualificar aquest post
[Total: 0 Mitjana: 0]

Continuo amb els meus articles històrics. Ja us adverteixo que el que ara diré no té rigor científic perquè no sóc pas ni historiador ni arqueòleg. Però no me’n puc estar. Us imagineu que sense saber-ho haguem viscut sobre un antic enclavament Romà de primer ordre? Avui uș proposo una comparativa. L’objectiu de la qual és fer volar una mica la imaginació.

Fa uns anis vaig visitar CENTELLES, entre Tarragona i Constantí. Cliqueu sobre les paules enllaçades per a més informació. Si us agrada la història i no hi heu anat mai, aneu-hi! És impressionant. Imagineu-vos que descobreixen que una masia antiga és en realitat un edifici Romà! Doncs això va passar a Centelles on una masia va resultar ser el centre d’una vil·la romana amb una cúpula espectacular coberta de mosaics on hi destaca el primer “català” amb barretina 😉

A part d’aquest edifici principal amb la seva cúpula i els seus mosaics, al voltant de la masia, es van trobar altres restes arqueològiques. Queda clar que la vil·la de Centelles era molt gran, però el que em va cridar més l’atendió, a part de l’interior de l’edifici, va ser una paret miraculosament d’empeus entre vinyes. Mireu la foto del polèmic arqueòlec Adolf Schuften, el seu descobridor, als anys 40 davant la paret.

La semblança d’aquesta paret amb la nostra Torrota és abrumadora oi? També està voltada de vinyes i mostra una finestra superior i la porta just a sota com a Lavern. Aquesta paret corresponia a la zona de banys del conjunt de la vil·la.

A continuació veureu aquesta paret en una reconstrució 3D de la vil·la:

Segons els arqueòlegs Magí miret de la Generalitat i l’equip arqueológic de l’empresa Àtics la Torrota també tenia unes termes o banys, el que indicaria que com a mínim era una vil·la molt rica. Segons aquest arqueòlegs la paret que queda formaria part de l’Oecus o sala principal de la vivenda.

Dibuix de la masia i la paret al segle XIX

Finalment us deixo amb dues fotografies de les parets romanes de Lavern i Centelles. Ara que cadascú tregui les seves pròpies conclusions…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.