Resentment, en uns trerrenys propers als Rocs, concretament a les terres de Cal Bou al terme d’Avinyonet, s’han trobat sitges i una necròpolis romana. No puc estar més content. És una peça més d’un trencaclosques que tinc al cap i que mica en mica va encaixant.
Personalment sempre he cregut que els terrenys que van des de l’església de Lavern fins a Sant Cugat, a part de ser un ramal de la Via Augusta, També formaven part d’alguna cosa més grossa. Una ciutat poster? No sóc arqueòleg ni tinc altres fonaments que vagin més enllà de la ill·lusió, per afirmar això, però ¿us heu parat mai a pensar la gran quantitat de restes ibero-romanes que ens envolten? Us heu adonat que totes són com bolets aïllats i sense sentit?
M’explico: A Sant Cugat hi ha restes evidents de la Via Augusta, carretera avall direcció Lavern tenim a la dreta la Font de la Canya, un gran magatzem de gra, però sense cases. Als Rocs el pont romà i el molí, del quan encara en queden restes i topònims.
Ara cal sumar-hi els mencionats descobriments darrere Cal Bou i la necròpolis mes prospera a Llinda. Continuem: Just davant de Lavern s’alça majestuosa la preciosa Torrota del Moro, també d’origen romà i que algunes veus apunten que podrien ser unes termes.
A Ca l’Almirall hi ha una torre possiblement romana o medieval, igual que la que hi ha al final del Carrer del Bosc adossada a les cases. seguim el nostre itinerari arribarem davant l’església i just al trencall de Ca l’Artigas hi ha un jaciment romà no excavat.
I per a rematar-ho tenim la cripta de l’església de Lavern que va aparèixer sota la rectoría quan van fer el convent i que nomes s’hi pot accedir d’es d’aquest edifici ara en desús. Aquesta podría ser medieval o fins i tot romana?
Tot plegat m’ha fet pensar en les paraules que sempre deia el meu besavi Melitón: “Abans, aquí Lavern, a la zona de la Torrota, hi havia hagut una gran ciutat: La Gran Cartaixa“. Tant de bo algún dia siguem un país de veritat i poguem excavar-ho com es meréix! Ho veurem mai?
PD: demano disculpes per avançat a qualsevol arqueòleg que per un casual pugui llegir aquestes ratlles!
Lluís Capellades S.
Més info: Article diari Ara, Article El Cargol, Cooperativa Arqueovitis, Agència Catalana de Notícies ACN